0 Kč

Příprava těsta

Na pravou italskou základní focacciu potřebujete 500 g hladké mouky, 1 lžíci mořské soli, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody a olivový olej, přibližně 50 ml. V míse nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí a počkejte, až se droždí rozpustí. Postupně přisypávejte mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte je na teplém místě ideálně při teplotě 30 °C vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220-250 °C.  Až bude těsto nakynuté, posypejte je trochou mouky, aby se nelepilo a vypracujte z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříte dvě placky o tloušťce asi 2 cm. Vzniklé placky polijte olivovým olejem, posypejte mořskou solí. Rukama olej dobře rozetřete a prsty udělejte v těstě důlky, díky nimž se olej a sůl dostanou dobře do těsta. Obě placky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10-12 minut dozlatova. Hotovou focacciu nejprve nechte vychladnout na mřížce, teprve pak ji nakrájejte na kousky. Focaccia je výborná teplá i studená.